Forsters patient skildrar ett antal tyska människor som på olika sätt drogs in i Hitlers trollkrets.  Läkaren Edmund Forster ska 1918 med hypnos ha behandlat den blivande fúhrerns ”blindhet” och begick självmord efter maktövertagandet 1933. Varför? 

Kvinnosakspionjären Mathilde Ludendorff  inledde på tjugotalet med sin make världskrigsgeneralen ett korståg mot frimureri och judendom. Vid samma tid skrev dandyn Hanns Heinz Ewers en bok om SA-martyren Horst Wessel innan han stöttes ut ur folkgemenskapen och dog nedbruten.   Österrikes förbundskansler Engelbert Dollfuß gjorde sig känd som austrofascist, men av Tredje riket hånades han för sin ringa kroppslängd och mördades av nazisterna redan 1934. 

Bättre gick det för familjen Quandt som trots släktband till den nationalsocialistiska makteliten (Magda Goebbels) fortfarande är en av Tyskland rikaste finansdynastier. Konstnären Joseph Beuys slog på sextiotalet följe med vänstern, fastän hans ”sociala värme” mer handlade om folklig gemenskap än om ekonomisk rättvisa.  Till hans attribut hörde ett kors som var förvillande likt det kryckkors som Dollfuß använde.

Boken berättar även om Ilse Koch, ”Buchenwalds hyena”, och SS-bödeln Josef Blösche. Slutligen ges en bild av Horst Mahler – vänsterterroristen och RAF-grundaren som idag är högerextremist och dömts till ett långt fängelsestraff.

Per Landin rör sig ledigt mellan dessa mörka tidsinteriörer och språket gör läsningen levande.

.

Per Landin, född 1956, är verksam som författare och översättare. Fil dr i tyska. Han har skrivit ett femtontal böcker, senast Langbehns testamente (2018) som nominerades till Stora fackbokspriset.