I LANGBEHNS TESTAMENTE skildras det tyska nittonhundratalet genom ett subjektivt urval av personligheter. Här finns den tysk-peruanska gerillakvinnan, dotter till en nationalsocialisk kameraman, som 1970 sköt Che Gueveras mördare bara för att själv senare bli skjuten. Man möter frikårsmannen Rossbach i tjugotalets Mecklenburg, den konservative antinazisten Hermann Rauschning och en rasforskare, som ville göra karriär i Tredje riket men istället räddade en judinna under förintelsen. Titelessän handlar Julius Langbehn, en kulturkonservativ enstöring som skrev förra sekelskiftet stora bästsäljare.

Per Landin återvänder till gestalter vars öden gripit honom, somliga tar han i försvar, om det behövs. Lika ofta blir han frågande eller avvisande som i fallet med Östtysklands först dam Margot Honecker eller diktarfursten Stephan Hermlin som bluffade om sin egen antifascistiska biografi. För att inte tala om studenten Benno Ohnesorgs mördare, en västtysk polisman som utlöste studentrevolten 1967 och senare visade sig ha varit agent för östtyska Stasi.

De som läst Landins tidigare böcker kommer att känna igen sig – och de som inte gjort det kan med fördel börja med Langbehns testamente

PER LANDIN, född 1956, är författare och kulturskribent, fil. dr. i tyska. Han har skrivit ett femtontal böcker, senast romanen ”Kan du inte säga något snällt istället” (2015).

Utkommer på Bokförlaget Augusti i april-maj 2017

Langbehns Testamente Omslag Utkast 8B kopia.jpg

Annonser